Полезна информация

 • Помнете, че в чужбина следва да се съобразявате с местните закони и обичаи. По време на престоя си там попадате под тяхната юрисдикция. Препоръчваме предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.

 • Обръщайте специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки и психотропни вещества. В някои страни продажбата и консумацията на алкохол е забранена.

 • Поставяйте всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверявайте дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства в чужбина. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

 • При преминаване на граница избягвайте да пренасяте вещи на трети лица.

 • Предварително се убедете, че срокът на действие на свидетелството Ви за шофиране не е изтекъл и че то е валидно в страната на посещение.

 • Препоръчваме Ви предварително да си осигурите международно свидетелство за шофиране. Направете всичко необходимо да се запознаете с местните правила за движение. В много страни се налагат тежки парични глоби за нарушение на правилата за движение, които се плащат на местонарушението, без значение дали сте местен или чужд гражданин.

 • Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото или консулското представителство на Република България в страната на местопребиваването. Консулският служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас. Той може да Ви информира и разясни правилата и процедурите по местното законодателство, да Ви съдейства за установяване на контакт с адвокат и да настоява за режим на третиране съгласно международно признатите стандарти за човешките права. В зависимост от местните закони консулът може да уреди да се свържете със семейството си, както и да получите пари, дрехи и др. вещи от тях. Консулският служител не може да покрива съдебните Ви разходи, както и да се намесва и участва в съдебния процес.

 • Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

 • В случаите на смърт на български граждани в чужбина, най-близкото дипломатическо или консулско представителство на Република България ще Ви окаже съдействие и помощ за уреждане на формалностите.

 • Пряка финансова помощ може да получите от дипломатическото или консулското представителство само ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, Дирекция "Финансово-стопански дейности".

 • В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с дипломатическото или консулското ни представителство, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването ви или за завръщането ви в родината.

 • Не е задължително, но е добре да се регистрирате в най-близкото българско посолство или консулство. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или при необходимост.

 • Преди да отпътувате от Република България или веднага при пристигане, запишете адресите и телефоните на българското дипломатическо или консулско представителство в страната на посещение. Администрацията на хотелите, в които отсядате, туроператорите, уреждащи Ви и органите на местната полиция при необходимост е уместно да разполагат с тези данни.

 • За ваше улеснение адрес, телефон и факс на Дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи в София за евентуални справки и информация може да намерите на Интернет страницата на МвнР.

 • Туристическите агенции ви дават гаранция за качествена почивка. В предлаганите оферти, те включват маршрут, вид на транспорта, застраховка, продължителност на пътуването, както и местоположението и нощувките в хотел.

 • Когато планирате отпускът си, е добре да ползвате услугите на туристическите агенции. Това ще ви спести доста време и нерви. Посещавайки офисите им, можете точно да заявите какви са вашите изисквания и туристическите агенти ще се съобразят с тях.

 • Ако пътувате в чужбина тук може да потърсите съвет и за необходимите ви документи, както и съдействие при осигуряването им. Освен това в туроператорските фирми ще ви предложат и варианти за транспорт, който може да използвате.

 • В някои са предвидени и кратки пътувания, посещения на културни обекти и екскурзовод на български език.

 • За да избегнете изненади, добре е предварително да се информирате за храната. Уточнете каква е формата на обслужване - дали е полупансион, пълен пансион или ол инклузив.

 • За ваше удобство плащането може да извършите по банков път , с дебитна/кредитна карта или в брой.

На вашето внимание ви предоставяме и следните полезни връзки :


Валутен Курс

Вижте тук


Времето

Вижте тук


Информация за визи


Вижте тук